Întrebari frecvente

 CALATORII INTREABA  -  T.F.C. RASPUNDE

1.La casele de bilete TFC cu emitere electronica se pot procura legitimatii de calatorie cu urcare din orice statie unde circula si opresc trenurile TFC? De exemplu, se poate cumpara bilet de la casa din Bucuresti Nord pentru un tren de pe sectia Oltenita?

Achizitionarea legitimatiilor de calatorie se poate face cu o anticipatie de maximum 10 zile, de la orice casa de bilete T.F.C. (exemplu: pentru calatoria in data de 20.02.2014 va puteti achizitiona biletul in data de 16.02.2014 ). 

Pentru trenurile cu plecare din statia Titan Sud, va puteti achizitiona legitimatii de calatorie din statia Bucuresti Nord – casa de bilete T.F.C., cu conditia sa va prezentati cu minimum 2 ore inainte de ora de plecare din statia Titan Sud a trenului pentru care solicitati legitimatia de calatorie (biletul).

2. Daca imi cumpar bilet cu anticipatia maxima de 10 zile, dar, in mod neasteptat, intervine ceva si trebuie sa plec sa zicem cu 2 zile inainte de data programarii calatoriei, se poate lucrul asta sau trebuie sa-mi cumpar alt bilet, pierzand contravaloarea celui luat in avans?

Pentru legitimatiile de calatorie achizitionate cu anticipatie (de max 10 zile) calatorii pot solicita modificarea contractului de transport (anticiparea calatoriei initiale) prin prezentarea la casele de bilete T.F.C., sau la personalul de tren (daca programul caselor de bilete este suspendat, in statiile fara case de bilete T.F.C.)  pentru obtinerea vizei de anticipare indiferent de data pentru care aceasta a fost emisa fara a plati tarife suplimentare daca noua calatorie se desfasoara in conditiile calatoriei initiale (acelasi rang de tren, aceeasi clasa tarifara, acelasi tarif la data achizitionarii, aceeasi relatie de circulatie).

5. Oferiti posibilitatea amanarii calatoriei? Adica daca imi iau bilet pentru un tren si, din ''n'' cauze, nu mai pot efectua calatoria cu acel tren, am vreo sansa sa obtin o viza sau ceva asemanator pentr a-mi putea efectua calatoria cu un tren ce pleaca dupa cel la care am bilet sau pierd banii pe bilet?

Amanarea calatoriei impune prezentarea obligatorie a legitimatiei de calatorie in termen de cel mult o ora dupa plecarea trenului pentru care aceasta a fost emisa, la agentul operatorului de transport feroviar de calatori, pentru obtinerea vizei aferente.

6. Daca imi cumpar bilet la un tren, dupa care ma razgandesc, am posibilitatea sa mi se returneze contravaloarea biletului sau raman cu banii dati?

Renuntarea la calatorie impune prezentarea obligatorie a legitimatiei de calatorie, in termen de cel mult o ora de la plecarea trenului din statie la ghiseul special afectat pentru aceasta sau la agentul operatorului de transport feroviar de calatori pentru obtinerea vizei aferente.

7. Daca imi cumpar biletul cu 10 zile inainte, iar la data efectuarii calatoriei au intervenit suprimari de trenuri, devieri sau limitari ale acestora, caz in care nu mai pot ajunge la destinatia dorita, ce se intampla, ce drepturi am? Sau daca am plecat din statia de urcare iar, in timpul calatoriei, apare o situatie care limiteaza trenul respectiv la o statie din traseu, mi se asigura continuarea calatoriei cu alt mijloc de transport sau macar inapoierea in statia initiala de plecare fara sa mai platesc biletul de intors? Si ce se intampla cu parcursul ramas neefectuat in acele conditii?

Tariful de transport se restituie integral, inclusiv tariful de rezervare in cazurile in care trenul pentru care s-a emis legitimatia de calatorie nu mai circula sau in situatii de forta majora.

Restituirea partiala se face: in cazul suspendarii circulatiei unui tren, daca aceasta nu a fost cunoscuta inainte de plecarea din statia de pornire pentru parcursul neefectuat, cu conditia sa prezinte legitimatia de calatorie pentru aplicarea vizei de neutilizare a agentului operatorului de transport.

In functie de situatiile intalnite in cazul intreruperii circulatiei in parcurs calatorul poate fi transportat la statia initiala (daca acest lucru este posibil), fara plata transportului, restituindu-se doar tariful pentru parcursul neefectuat.

8. As dori sa intreb daca se are in vedere introducerea sistemului de achizitie a biletelor on line si daca nu, poate ca veti lua in considerare aceasta varianta moderna si in pas cu tehnologia.

In prezent, exista posibilitatea achizitionarii legitimatiilor de calatorie online (bilete pret intreg, bilete reducere 50% elevi/studenti cu legitimatie, bilete copil), accesand link-ul bilete.tfc-online.ro. Plata se efectueaza cu cardul bancar.

9. Bunicul meu are un handicap si are cupoane de calatorii gratuite.Poate calatori cu trenul de la dumneavoastra?de unde poate procura bilet?poate sa faca rezervare cu cateva zile mai inainte?(bunicul meu este din Braila).

Societatea noastra ofera aceleasi facilitati ca si operatorul de stat, prin urmare si cupoanele legii 448/2006.

Pentru relatia Bucuresti Nord - Galati se pot procura bilete cu anticipatie 10 zile de la orice casa de bilete TFC (localizate inclusiv in statiile Bucuresti Nord si Galati). Calatorii beneficiari ai legii 448/2006 care se urca din statia Braila isi pot achizitiona biletele doar din tren, la tarif de casa, in ziua efectuarii calatoriei.

10. Pentru bilete dus intors cumparate de la casa dvs. de bilete nu acordati nici o reducere?

Pentru moment nu avem astfel de oferte!

11. Cum se procedează când în stațiile de tranzit nu există case de bilete? Bicicletele se suprataxează?

Calatorii care nu prezinta in tren o legitimatie valabila, si nu au solicitat-o personalului de tren la prima revizie a legitimatiilor de calatorie dupa statia de urcare (din statiile fără casa de bilete), sunt obligati sa achite tariful de taxare in tren pentru intreaga distanta parcursa de trenul regio pe respectiva relatie. Beneficiarii facilitatilor isi pierd dreptul la reducere si vor fi tratati ca orice calator care nu a solicitat legitimatie de calatorie.

Bicicletele nu se suprataxeaza dacă este solicitata legitimatia de călătorie după urcarea în tren.

Calatorii care se urca dintr-o statie cu casa de bilete vor fi tarifati in tren la tarif de taxare in tren pentru distanta solictata. Beneficiarii facilitatilor (50% sau 100% reducere) isi pierd dreptul la reducere.

12. Mai exista sperante pentru reluarea activitatii pe ruta Cluj-Bistrita, Cluj – Tg Mures, Cluj Deva?

Ne pare rau sa va informam ca in anul urmator nu vom relua activitatea pe aceste rute.

13. Se pot lua bilete cu anticipatie?

Da. Cu maximum 10 zile anticipatie.

14. Biletele emise cu anticipatie vor fi mai ieftine decat cele fara anticipatie?

Nu, tariful legitimatiilor de calatorie este acelasi cu cel din ziua plecarii.

15. In cazul abonamentelor, cum se procedeaza pentru calatoria cu trenurile in regim de rezervare a locurilor?

Daca se doreste ocuparea unui loc la trenurile cu regim de rezervare atunci este necesara achizitia unui tichet de rezervare la fiecare calatorie.

Tipărire